Ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία

Δημοσιεύτηκε

Ο κορονοϊός που προκαλεί τον COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγους μήνες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, καθώς και η τελική διάρκεια και σοβαρότητα της πανδημίας, χαρακτηρίζονται από βαθιά αβεβαιότητα, ακόμα..

Οι γυναίκες νιώθουν ότι έχει αλλάξει περισσότερο ο τρόπος ζωής τους από ότι οι άνδρες.

Η δυστοκία στις προσωπικές σχέσεις, η δυσαρμονία στο επαγγελματικό τοπίο, η οικονομική στενότητα, ο φόβος του κορονοϊού και η συνολική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν δημιουργούν και το πιο εύκολο περιβάλλον για να κρατήσουμε τον έλεγχο και να ζήσουμε μια ζωή μακριά από το άγχος, το θυμό και τα νεύρα.

Και προτού τα σπάσεις όλα γύρω σου…

Κάνε ένα διάλειμμα και μέτρα μέχρι το δέκα. Πριν φτάσεις στα άκρα, πριν μιλήσεις, πριν παρεκτραπείς, κέρδισε χρόνο, πάρε μερικές ανάσες και μετά όταν θα νιώθεις πιο ήρεμη αντιμετώπισε την κατάσταση.

Όταν ηρεμήσεις εξέφρασε το θυμό σου Αφού θα έχεις χαλαρώσει, με απλό, ευθύ, κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο κατάστησε σαφές τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου

A woman and a boy pause at the seaside promenade as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues, in Thessaloniki, Greece, April 24, 2020. Hellenic Navy destroyer Velos (D 16), now a floating naval museum, is seen in the background. REUTERS/Murad Sezer

Η φυσική δραστηριότητα είναι μία φυσική διέξοδος, ειδικά αν αισθάνεσαι έτοιμη να εκραγείς. Αν νιώθεις ότι ο θυμός σου έχει αυξημένη δυναμική, πήγαινε για μια βόλτα ή για τρέξιμο ή επιδόσου στο αγαπημένο σου σπορ.

Η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη, πρώτα από όλα γιατί δεν υπάρχει μια «συνταγή» που να ταιριάζει σε όλους. Και δεύτερον γιατί κανένας από εμάς δεν είναι άτρωτος σε προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται ειδική συνδρομή για να αντιμετωπιστούν.

Σκέψου πριν μιλήσεις

Μην ξεστομίσεις βαριές κουβέντες εν βρασμώ ψυχής. Μπορεί να πληγώσεις ανεπανόρθωτα τον άλλο και κυρίως θα αδικήσεις τον εαυτό σου.

Επικεντρώσου στο να βρεις λύση σε αυτό που σε εξοργίζει Μην αναλώνεσαι σε άσκοπες συναισθηματικές εξάρσεις. Κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του, καθετί που χαλάει, διορθώνεται. Και αν δεν διορθώνεται τότε πρέπει πολύ απλά να το παραδεχτείς και να προχωρήσεις.

Ψυχολογία και κορονοϊός, δύο αλληλένδετες πλέον έννοιες που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας… Η εισβολή του κορωνοϊού στη ζωή μας επιφέρει εκρηκτικές ανατροπές στην καθημερινότητά μας με πολλαπλές απώλειες: απώλειες ανθρώπινων ζωών, απώλειες ψυχικές, απώλειες υλικές και κοινωνικές.

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις, στενοχώρια, στρες, άγχος, φόβο, θυμό ή αίσθημα αβοήθητου, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Το να μιλάς με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Δικτυώσου με τους αγαπημένους σου. Επικοινώνησε με φίλους και συγγενείς. Μίλα. Μέσω mail, τηλεφώνου,skype, social  media. Διάλεξε τον αγαπημένο σου τρόπο και μοιράσου την αγωνία και τους προβληματισμούς σου μαζί τους.

Συγχώρεση, συγχώρεση, συγχώρεση

Δεν υπάρχει πιο μεγαλειώδες συναίσθημα από το να μάθεις να συγχωρείς, όταν κάποιος σου προσφέρει την ειλικρινή του συγνώμη..

Δημιούργησε ένα πλάνο για το πού και πώς θα πας, σε περίπτωση που απαιτηθεί να αναζητήσεις ιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη.

Και στην τελική, υπάρχουν και τα χωράφια..βγες τσίριξε φώναξε ,ούρλιαξε,..(φτάνει να μην είναι άνθρωποι κοντά σου, γιατί σε βλέπω στο τρελάδικο…)

πηγή:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ