Συμπληρωματικές και εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της άνοιας

Δημοσιεύτηκε: Μάιος 23, 2018

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της άνοιας
Το ενδιαφέρον του κοινού σε συµπληρωµατικές θεραπείες αυξάνεται µε αξιοσηµείωτο ρυθµό. Οι άνθρωποι συχνά προσελκύονται από το «φυσικό» και την ασφαλή εικόνα που δίνουν αυτές οι θεραπείες, ιδιαίτερα στην αντιµετώπιση χρόνιων καταστάσεων, οι συµβατικές θεραπείες των οποίων είναι λιγότερο από ικανοποιητικά αποτελεσµατικές (ή έχουν αρκετές παρενέργειες).

Ένας αυξανόµενος αριθµός φυτικών φαρµάκων, βιταµινών και άλλων διαιτητικών συµπληρωµάτων διατροφής προωθούνται ως ενισχυτικά της µνήµης ή ως θεραπείες της νόσου Αλτσχάιµερ.

Ωστόσο η ασφάλεια και η αποτελεσµατικότητα αυτών των προϊόντων βασίζονται περισσότερο σε µαρτυρίες και λαϊκές παραδόσεις παρά σε επιστηµονικές µελέτες, αφού η αυστηρή επιστηµονική έρευνα που απαιτείται για την έγκριση ενός συνταγογραφούµενου φαρµάκου δεν είναι υποχρεωτική στην περίπτωση των συµπληρωµάτων διατροφής.

«Τροφή»: Είδαμε και τα φάρμακα, με τις αυστηρές επιστημονικές έρευνες και τις επίσημες εγκρίσεις και είδαμε και την ασφάλειά τους (σκεφτείτε ότι φέρουν ολόκληρο κατάλογο με τις παρενέργειές τους, τις οποίες ΔΕΝ αναφέρουν τόσο για να μας προειδοποιήσουν, αλλά για να είναι ΚΑΛΥΜΜΈΝΑ ΝΟΜΙΚΆ!! Ψάξτε το!). Όσο για την αποτελεσματικότητά τους, μπορώ να πω ότι ως προς τα συμπτώματα, πράγματι είναι αποτελεσματικά, ως προς την θεραπεία όμως που είναι και το ζητούμενο υστερούν τραγικά!!

Οι ειδικοί επισηµαίνουν και επιµένουν ότι
αφού οι παρασκευαστές αυτών των συµπληρωµάτων διατροφής δεν είναι υποχρεωµένοι να δίνουν αναφορά για τα προϊόντα τους, η ασφάλεια, η καθαρότητα αλλά και η αποτελεσµατικότητά τους είναι άγνωστη.

Επίσης υπάρχει πάντα η πιθανότητα βλαβερής αλληλεπίδρασης αυτών των σκευασµάτων µε φάρµακα που έχουν συνταγογραφηθεί στον ασθενή. Για το λόγο αυτό είναι σηµαντικό να ενηµερώνεται πάντα ο γιατρός για τα συµπληρώµατα αυτά και να χρησιµοποιούνται µόνο όταν δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν βλάβη.

«Τροφή»: Εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός που πραγματικά με ενοχλεί όταν τον βλέπω.. Λένε, λοιπόν, για την ασφάλεια του ασθενούς πάντα, πως οφείλει να ενημερώνει για τυχόν συμπληρώματα. Και λέω, γνωρίζω καλά ότι τα ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΟΝΟ στα ΦΥΣΙΚΑ αναφέρομαι και όχι στα συνθετικά, τύπου βιταμίνης C, ασβέστιο, σίδηρο, κ.λπ), ΔΕΝ έχουν παρενέργειες όταν ληφθούν μόνα τους.

Έστω όμως πως έχουν όταν λαμβάνονται παράλληλα με φάρμακα, ενώ έχουν την ανάλογη δράση. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν και εφόσον προκύψει θέμα παρενεργειών οι… γιατροί μας λένε ΜΗΝ πάρετε ή κόψτε το ΦΥΣΙΚΟ διατροφικό.

Και εδώ έγκειται η ενόχληση και ο θυμός μου αρκετές φορές, διότι ξέρουμε καλά ότι ΔΕΝ υπάρχει φάρμακο ΧΩΡΙΣ παρενέργειες (παρόλες τις έρευνες και τις επίσημες εγκρίσεις), οπότε γιατί ΔΕΝ συμβουλεύει ο γιατρός την συνέχιση της λήψης του φυσικού και μάλιστα σε πιο αυξημένη δοσολογία, εφόσον ΔΕΝ βλάπτει, παρά μόνο ΔΙΑΤΆΖΕΙ (ναι σωστά διαβάζετε, διατάζει, γιατί αλλιώς απειλεί με διακοπή της παρακολούθησης του ασθενούς) την απόσυρση του φυσικού ιάματος;
Δεν είναι εντελώς παράλογο;

Γενικότερα οι προσεγγίσεις µέχρι στιγµής για τις διάφορες µορφές άνοιας περιλαµβάνουν κυρίως τα αντιοξειδωτικά, δεδοµένης της συσχέτισης µεταξύ του οξειδωτικού στρες, της φλεγµονώδους απόκρισης και της νόσου Αλτσχάιµερ.

Το οξειδωτικό στρες µπορεί να θεωρηθεί ως πρώιµο κυτταρο-λογικό γνώρισµα της νόσου Αλτσχάιµερ. Ανάµεσα στα σηµαντικότερα αντιοξειδωτικά είναι η βιταµίνη C, η βιταµίνη Ε, τα αµινοξέα N-acetyl-cysteine και L-cysteine, η γλουταθειόνη, το α-λιποϊκό οξύ, η πυκνογενόλη, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος κ.ά.
Δείτε και Οξειδωτικό Στρες: Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσετε φυσικά.

Φυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτο-οιστρογόνα, ουσίες µε φαινολικές δοµές, όπως η α-τοκοφερόλη (βιταµίνη Ε) αλλά και η 17β-οιστραδιόλη, αναφέρονται στην αντιµετώπιση διανοητικών διαταραχών.
Δείτε και Ο Ρόλος των Αντιοξειδωτικών Ουσιών
Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχος της υγείας μας

Ενδιαφέρον επίσης έχει προκαλέσει ο ρόλος της δίαιτας, και ιδιαίτερα της µεσογειακής, στην πρόληψη ορισµένων τύπων άνοιας λόγω της συσχέτισης της ασθένειας µε παράγοντες κινδύνου όπως η ολική χοληστερόλη, η υπέρταση και η αθηροσκλήρυνση.
Δείτε και Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης

Βιταµίνη Ε.
Συστατικό για το οποίο έχουν πραγµατοποιηθεί επαρκείς µελέτες. Απαντάται σε πολλές µορφές, κυρίως όµως (κατά 80%) ως α-τοκοφερόλη. Αποτελεί βασικό ρυθµιστή των οξειδο-αναγωγικών διεργασιών στους ιστούς, ασκεί προστατευτική δράση στην κυτταρική µεµβράνη και συµµετέχει στο µεταβολισµό των λιπών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις βιταµίνης Ε καθυστερούν ελαφρώς την απώλεια συντονισµού στους ασθενείς µε Αλτσχάιµερ. Εντούτοις η χορήγηση µεγάλων δόσεων χωρίς επίβλεψη µπορεί να προκαλέσει τοξικές αντιδράσεις. Σε ορισµένα άτοµα µπορεί ακόµη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.
«Τροφή»: Όπως έγραψα και παραπάνω, αυτούς τους κινδύνους εμ’εχουν τα ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ συμπληρώματα και όχι τα ΦΥΣΙΚΑ, τα οποία δεν είναι κάτι περισσότερο από συμπυκνωμένη τροφή!!
Δείτε και Βιταμίνη Ε: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της

Συνένζυµο Q10.
Φυσικό προϊόν του ανθρώπινου σώµατος γνωστό ως ουµπικινόνη. Έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην καταπολέµηση των ελεύθερων ριζών.
Και όχι μόνο, πρόκειται για μία εξαιρετικά δυνατή και ωφέλιμη ουσία: Συνένζυμο CoQ10: Ισχυρότατος παράγοντας υγιείας και μακροζωίας
Συνένζυμο Q10: Τι είναι, που το βρίσκουμε και πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας.

Ginkgo biloba.
Το εκχύλισµα του φυτού αυτού χρησιµοποιείται παραδοσιακά από την κινεζική ιατρική και πιστεύεται ότι έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση. Χορηγείται σε διαταραχές του κυκλοφορικού συστήµατος και για την ενίσχυση της µνήµης.

Πολλοί πιστεύουν ότι µπορεί να επηρεάσει θετικά στην καθαρή σκέψη και στο συντονισµό ασθενών µε Αλτσχάιµερ. Παρόλ’ αυτά σε µια µελέτη που δηµοσιεύτηκε το Νοέµβριο του 2008, τα στοιχεία έδειξαν ότι η χορήγηση της δρόγης σε σύγκριση µε placebo δεν υπερτερεί σε τίποτα, δηλαδή ούτε επιβραδύνει την έναρξη της ασθένειας ούτε µειώνει την ταχύτητα αλλοίωσης της µνήµης.
Δείτε και Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) – Το βότανο της μνήμης!

«Coral» calcium
Συµπλήρωµα διατροφής που φέρεται ως θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιµερ, τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Είναι µορφή ανθρακικού ασβεστίου που υποστηρίζεται ότι προέρχεται από κέλυφος κοραλλιού. Διαφέρει από τα συνήθη συµπληρώµατα ασβεστίου µόνο στο ότι περιέχει ίχνη επιπλέον ορυκτών που έχουν ενσωµατωθεί στο κέλυφος.
«Τροφή»: Δεν γνωρίζω περισσότερα για το συγκεκριμένο, εύχομαι όμως να μην είναι σαν το γνωστό ασβέστιο, καθώς όχι μόνον είναι άχρηστο, αλλά και βλαβερό: Επικίνδυνα τα συμπληρώματα ασβεστίου: Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τα παίρνουμε

Huperzine A
Δραστικό συστατικό του βρύου Ηuperzia serrata που χρησιµοποιείται στην κινεζική ιατρική και έχει ιδιότητες παρόµοιες των αναστολέων της χολινεστεράσης. Μελέτες έδειξαν ότι ηλικιωµένα άτοµα µε άνοια εµφάνισαν µείωση των συµπτωµάτων τους αφότου έλαβαν υπερζίνη. Παράλληλα τα πρώιµα αποτελέσµατα πρόσφατης κλινικής δοκιµής αναφέρουν ότι 400mg της ουσίας την ηµέρα προσέφεραν βελτίωση της µνήµης σε 210 ασθενείς µε ήπιας έως και µέτριας µορφής Αλτσχάιµερ.

Acetyl-L-Carnitine
Η ακετυλική µορφή της καρνιτίνης βελτιώνει τη µνήµη και τη διανοητική εγρήγορση ηλικιωµένων ατόµων καθώς και εκείνων µε γεροντική άνοια.

Βιταµίνη Β1 (θειαµίνη)
Ενισχύει και µιµείται τη δράση της ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι µπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ασθενειών του νευρικού συστήµατος, π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, κατάθλιψη κ.ά. Πιστεύεται επίσης ότι µπορεί να επιβραδύνει την έναρξη της νόσου Αλτσχάιµερ.
«Τροφή»: Προσοχή όμως, να είναι από ΦΥΣΙΚΗ πηγή!

Vinca minor ή Βίγκα η ελάσσων
Δρόγη που χρησιµοποιείται για την ενίσχυση της εγκεφαλικής αιµάτωσης και σε διαταραχές του κυκλοφορικού συστήµατος. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας ενέχεται ο κίνδυνος σοβαρής υπότασης.

Ωµέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα ωµέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ιδιαίτερα µεγάλες αναλογίες στα ιχθυέλαια και στα λίπη των ψαριών. Τα σηµαντικότερα αυτών είναι: το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυεξαενοϊκό οξύ (DHA) που είναι προϊόν µεταβολισµού του EPA. Μελέτες αναφέρουν ότι η πρόσληψη ποσοτήτων ωµέγα-3 λιπαρών οξέων προκαλεί µείωση της πιθανότητας προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιµερ.

Σύµφωνα µε τις θεωρίες που υποστηρίζουν την επίδραση των ωµέγα-3 λιπαρών οξέων στην άνοια, αναφέρεται η θετική τους δράση στην καρδιά και τα αιµοφόρα αγγεία, η αντιφλεγµονώδης επίδραση, καθώς και η υποστήριξη αλλά και προστασία των µεµβρανών των νευρικών κυττάρων.
Δείτε και ω 3 «βόμβες» υγείας!
Τροφές πλούσιες σε ω 3 λιπαρά!

«Τροφή»: Από τα παραπάνω, μπορώ να σας διαθέσω αυστηρά σε ελεγμένη ποιότητα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους,
– Τα ωμέγα 3 λιπαρά με DHA και EPA {διπλής απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα},

– Το συνένζυμο Q10: Οι άνθρωποι που πάσχουν από την νόσο του Alzheimer είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα Q10 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, μια ένδειξη του έντονου οξειδωτικού στρες στους εγκεφάλους τους.

Με την επιβράδυνση της οξειδωτικής βλάβης, το CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απόθεση των καταστροφικών αμυλοειδών β –πεπτιδίων πρωτεϊνών στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Μειώνει το αμυλοειδές β -πεπτίδιο –το επαγόμενο την οξείδωση, που συμβάλλει στον φαύλο κύκλο της οξείδωσης-φλεγμονής-οξείδωσης που επιταχύνει τη διαδικασία της νόσου. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, το CoQ10 προστίθεται στο αμυλοειδές β -πεπτίδιο –των κυττάρων του εγκεφάλου που νοσούν και προκαλεί την καταστροφή της πρωτεΐνης, την αποσταθεροποιεί και την μειώνει ακόμη και όταν έχει ήδη σχηματιστεί.

Αυτός ο μοναδικός μηχανισμός του CoQ10 έχει το δυναμικό για την αναστροφή της νόσου του Alzheimer σε μοριακό επίπεδο.

– Ένα πολυβιταμινούχο: Το οποίο περιέχει όλες τις βιταμίνες Β (απαραίτητες για τη λειτουργία τού νευρικού συστήματος, όλα τα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης και της L καρνιτίνης, αλλά και σωρεία όλων των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ο άνθρωπος ώστε να αποτρέπει μόνος του ο οργανισμός όσο περισσότερες από τις βλάβες που προκαλούνται κάθε ημέρα, γίνεται και τέλος,

– Μία φόρμουλα, προϊόν ΜΕΛΕΤΗΣ του πανεπιστημίου Αθηνών, που περιέχει Ginkgo Biloba, αλλά και πυκνογενόλη, μαζί με εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού, τα οποία ενισχύουν κατά πολύ την δράση του!!

Με όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα αποτρέψετε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, μία πιθανή άνοια ή το Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, εκτός από τις προαναφερόµενες ουσίες και συµπληρώµατα, σηµαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή, αφού το στρες αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία του.
Δείτε και Το στρες δημιουργεί ασθένειες – Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Επιπλέον άλλες προσεγγίσεις που µπορούν να βοηθήσουν έναν ασθενή είναι οι θεραπείες βιοµαγνητικών και ηλεκτροµαγνητικών παλµών (biofeedback, βελονισµός, ηλεκτροβελονισµός), καθώς και η αρωµατοθεραπεία.

Σε 11 ασθενείς µε άνοια (10 µε Αλτσχάιµερ και 1 µε αγγειακή άνοια) όπου εφαρµόσθηκε βελονισµός –µε συχνότητα 2 φορές την εβδοµάδα για 3 µήνες– µελέτες έδειξαν ότι µειώθηκε σηµαντικά το άγχος και η κατάθλιψη. Μια έρευνα στο Hong Kong έδειξε ότι άτοµα που αντιµετωπίστηκαν µε βελονισµό είχαν σηµαντική βελτίωση σε επίπεδο γνώσης, ικανότητας προφορικής έκφρασης αλλά και στο συντονισµό των κινήσεών τους.

Βοήθεια µπορούν να προσφέρουν επίσης φυτά και αιθέρια έλαια. Η χρήση λεβάντας ή αιθέριου ελαίου λεµονιού έχει δείξει ότι καταπραΰνει τους ασθενείς µε Αλτσχάιµερ και ειδικότερα εκείνους που είναι περισσότερο ευερέθιστοι. Αιθέρια έλαια όπως το δενδρολίβανο µπορεί επίσης να διεγείρουν και τις αισθήσεις.
Δείτε και Δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis για τη μνήμη

Τέλος, το µασάζ, εκτός του ότι χαλαρώνει τους ασθενείς στο σώµα και στο πνεύµα, προσφέρει σε πολλούς βοήθεια και σε προβλήµατα ύπνου.

πηγή:proionta-tis-fisis.com