Σήμα «πώλησης» σε όλες τις αναδυόμενες αγορές (και την ελληνική) έδωσε η Citigroup – Έρχεται μεγάλη αναταραχή

Δημοσιεύτηκε: 4 Σεπτεμβρίου, 2019

Ουδέτερη στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές η CitigroupΣύσταση underweight, ήτοι για αποδόσεις χειρότερες από της αγοράς, σε όλες τις περιοχές των αναδυόμενων αγορών, έδωσε η Citigroup, εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την πορεία της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, στην τελευταία της ανάλυση για την πορεία των διεθνών αγορών, η Citigroup επισημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα του derisking, της μείωσης του κινδύνου, και της αύξησης των θέσεων στις ανεπτυγμένες αγορές (O/W DM vs. EM = Defensive).
Την ίδια ώρα συστήνει δραστική μείωση των θέσεων στις αναδυόμενες αγορές, λόγω μεγάλης και παρατεταμένης αβεβαιότητας.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται αναδυόμενη αγορά.
Επίσης, η Citigroup μετατρέπεται σε “ουδέτερη” από overweight στις αμερικανικές μετοχές, ενώ παραμένει underweight στην Ιαπωνία και neutral στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Image

Η βασική της υπόθεση είναι για μια συνεχή περίοδο παγκόσμιας οικονομικής στασιμότητας, η οποία θα άρει τη στήριξή της για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Αλλά στο μείγμα έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στο συναίσθημα της αγοράς και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Image

Όπως επισημαίνει η Citigroup, η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει ύφεση στην αμερικανική οικονομία το 2020.
Με τις πιθανότητες αυτές να αυξάνονται, η επενδυτική στρατηγική θα αλλάξει και θα απαιτήσει προσοχή σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνει underweight σε όλες τις περιοχές των αναδυόμενων αγορών, λόγω της παρατεταμένης εμπορικής αβεβαιότητας.
Μάλιστα, βλέπει αυξανόμενους κινδύνους, αν και οι προοπτικές κερδοφορίας για το 2020 ενδέχεται να είναι ακόμη πολύ υψηλές.

Image

Επίσης, η επικείμενη αλλαγή πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ ενδέχεται να μην ωφελήσει τις εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο Trump να προχωρήσει με μια πιο επιθετική
εμπορική στάση.
Η βασική περίπτωση της Citigroup για τον εμπορικό πόλεμο περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια εμπορική συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.
“Με την Κίνα να αγωνίζεται σε όλα τα μέτωπα, βλέπουμε τη δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση της PboC ως σταθεροποιητή της εγχώριας ανάπτυξης, στο καλύτερο σενάριο”, αναφέρει η Citigroup.

Image

πηγή:bankingnews.gr