Προστάτης και Ουροποιητικό Σύστημα: 5 tips για καλύτερη υγεία

Δημοσιεύτηκε

Ο προστάτης και το ουροποιητικό σύστημα για να λειτουργήσουν σωστά και φυσιολογικά, χρειάζονται την πρόληψη.

Ουσιαστικά ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, κάτω από την ουροδόχο κύστη, μέσα από τον οποίο περνάει η ουρήθρα. Είναι ο αδένας, ο οποίος παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα κι εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση με κατεύθυνση προς την ουρήθρα. Επομένως ο προστάτης βοηθάει στην αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του είναι συχνές κι εκτός από τη γενικότερη υγεία, μπορεί να πλήξουν και τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Η πρόληψη όμως και μία μικρή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, αρκούν για να μας προστατεύσουν.

Προστάτης και οι 5 συνήθειες που φροντίζουν για την υγεία του

  1. Αυξημένη κατανάλωση νερού: Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πίνουμε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, που αναλογεί σ’ ένα ποτήρι ανά δύο ώρες.
  2. Σημαντικός περιορισμός του αλκοόλ: Το αλκοόλ έχει συνήθως διουρητική κι ερεθιστική δράση, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην παραγωγή ούρων, τη συχνοουρία, την επιτακτική ανάγκη για ούρηση και τη νυκτουρία δηλαδή την ούρηση κατά τις βραδινές ώρες. Συνίστανται λιγότερο από 125ml κρασί και 250ml μπύρας για τους άνδρες και 50% αυτού για τις γυναίκες.
  3. Ισορροπημένη διατροφή: Περιορίζουμε σημαντικά τα ζωικά λίπη και τις τροφές, που προκαλούν ερεθισμό. Τέτοιες είναι τα ζωικά λίπη, το επεξεργασμένο κρέας, τα μπαχαρικά, το πιπέρι, το τσίλι, το οινόπνευμα και ο καφές. Συνίσταται η κατανάλωση τροφών, που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και Ε. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Βιταμίνη Α: καρότα, βερίκοκα, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες
  • Βιταμίνη C: σταφίδες, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, φράουλες, βατόμουρα, κουνουπίδι, πιπεριές
  • Βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, έλαια λαχανικών, φύτρο σιταριού

Η δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών εστιάζεται εναντίον των τοξινών, που οδηγούν σε ταχεία κυτταρική γήρανση. Η λήψη σεληνίου και ψευδαργύρου είναι επίσης επωφελής. Αυτά μπορούν να ληφθούν με τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών.

  1. Συστηματική άσκηση: Στο ουρογεννητικό επίπεδο, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του προστάτη μέσω επωφελών ορμονικών επιδράσεων. Η συνιστώμενη σωματική άσκηση είναι τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, δηλαδή περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, για τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Εάν τώρα προτιμούμε την πιο έντονη άσκηση και φυσική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να πάρουμε προφυλάξεις εάν πάσχουμε από παθήσεις του προστάτη. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν η άσκηση και μετακινήσεις με ποδήλατο ή μηχανή. Στην περίπτωση του πρώτου να έχουμε εργονομικό κάθισμα για την αποφυγή της υπερβολικής πίεσης στο πυελικό έδαφος και στη δεύτερη να είμαστε πιο προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις υπερβολές.
  2. Εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή: Αναφέρετε όλα τα συμπτώματα, τις ενοχλήσεις, τα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε στον θεράποντα ιατρό σας. Ο στόχος είναι να έχει την πλήρη εικόνα, ώστε να μπορέσει να δώσει μία εξατομικευμένη αγωγή με βάση τις δικές ανάγκες και να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του προστάτη.
  3. πηγή:tofarmakeiomou.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ