Ποιά είναι τελικά η οργάνωση “Α.Χ.Ε.Π.Α.Ν.Σ”;

Δημοσιεύτηκε: Ιανουάριος 8, 2018

Ψάχνοντας να βρώ τι σημαίνουν τα αρχικά ΑΧΕΠΑ και ποια είναι αυτή η οργάνωση κι επειδή έχω ακούσει πολύ παραφιλολογία για το θέμα…Λοιπόν..Τα αρχικά (American – Hellenic Educational Progressiνe Association) σημαίνουν Αμερικανο- Ελληνική Επιμορφωτική Προοδευτική Εταιρεία.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα των Η.Π.Α., με σκοπό την προστασία και την σύνδεση των Ελληνοαμερικανών της ομογένειας των Η.Π.Α.

Σήμερα αριθμεί 82.000 μέλη περίπου που είναι οργανωμένα σε 800 τμήματα, σε όλες τις ΗΠΑ .Τακτικά μέλη του είναι Έλληνες ενήλικες ομογενείς στις Η.Π.Α. και επίτιμα μέλη του γίνονται άνθρωποι, που με το έργο τους συνεισφέρουν στην προαγωγή των Ελληνικών υποθέσεων.

Τα μέλη της πρέπει απαραίτητα να πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού.

Εκτός από την Α.Χ.Ε.Π.Α., υπάρχουν και τρεις θυγατρικές οργανώσεις: Οι θυγατέρες της Πηνελόπης, οι Υιοί του Περικλέους και οι Κόρες των Αθηνών.

Η Α.Χ.Ε.Π.Α. έχει προσφέρει στην Ελλάδα σοβαρή υποστήριξη στα εθνικά θέματα και κατά καιρούς υλοποιεί διάφορα φιλανθρωπικά έργα (Νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη το 1950, μια νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 7 υγειονομικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες και άλλα)

*πηγή http://www.livepedia.gr/

και λίγο από το επίσημο σάιτ του Α.Χ.Ε.Π.Α. http://www.ahepahosp.gr/

Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής πραγματοποιήθηκε το 1942. Την ίδια εποχή η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει την τραυματισμένη από τον πόλεμο και τον εμφύλιο πατρίδα. Μέρος αυτής της βοήθειας φαίνεται στα πρακτικά των συνελεύσεων της αδελφότητας ΑΧΕΠΑΝΣ και έχει σχέση με την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Οι ΑΧΕΠΑΝΣ στο Συνέδριο τους στην Ουάσιγκτον το 1945, σε συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση Αρωγής αποφασίζουν να ιδρύσουν νοσοκομειακές μονάδες 300-400 κλινών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και φυσικά και στη Θεσσαλονίκη. Υποστηρικτής της ιδέας ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται ο Καθηγητής Σαμαράς του Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι και μέλος της Οργάνωσης. Έτσι δόθηκε η αφορμή για το ξεκίνημα της ιστορίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Αναλυτικότερα η διαχρονική εξέλιξη του νοσοκομείου από το 1947 έως και το 2003 παρουσιάζεται ακολούθως:
1947
Οι ΑΧΕΠΑΝΣ αποφασίζουν σε συνεργασία με την νέα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, να ενισχύσουν την ίδρυση ενός σύγχρονου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Δηλώνουν παντού και πάντα Έλληνες και το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία προάγοντας την ιδέα του ελληνισμού, της φιλοπατρίας και της φιλανθρωπίας. Είναι οι ΑΧΕΠΑΝΣ, οι Eλληνοαμερικανοί που δεν έκοψαν ποτέ τον «ομφάλιο λώρο» με την Ελλάδα αλλά, αντιθέτως, κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθούν στο πλευρό της πατρίδας τους.

ΑΧΕΠΑΝΣ: Είμαστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας

Η ΑΧΕΠΑ είναι η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη δράση στο ενεργητικό της από την ίδρυσή της, το 1922. Έχει να επιδείξει 91 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας, 38.000 μέλη και πάνω από 600 τμήματα σε 10 χώρες. Μόνο στις ΗΠΑ, τα παραρτήματα των ανδρών ανέρχονται σε 385 και των γυναικών σε 200. Σήμερα αυτοί οι Έλληνες είναι οι καταξιωμένοι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής στις ΗΠΑ, επιτυχημένοι επαγγελματίες, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί, οικονομολόγοι, νομικοί, βουλευτές, γερουσιαστές, ακόμη και κυβερνήτες, παιδιά και εγγόνια μεταναστών, που τα μεγάλωσαν με σκληρή δουλειά διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους.

Το όνομα της οργάνωσης έχει συνδεθεί, από τη μεταπολεμική εποχή, με τη γενναιοδωρία και τη σθεναρή της στάση στα εθνικά μας θέματα. Μεγάλο είναι και το φιλανθρωπικό έργο της, καθώς μόνο τον προηγούμενο χρόνο, εφοδίασαν, με τρεις νταλίκες γεμάτες φαρμακευτικό υλικό αξίας 2 εκατ. δολαρίων έκαστη, τρία νοσοκομεία της Ελλάδας εκ των οποίων ένα ήταν το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που δεν φέρει τυχαία το «όνομά» τους καθώς είναι «παιδί» αυτής της μεγάλης γενναιόδωρης ελληνοαμερικανικής οικογένειας.

Γιατί όπως είπαν «η Ελλάδα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε».