«Όχι» της FDA στη Moderna για τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid στον γενικό πληθυσμό

Δημοσιεύτηκε

H Moderna αναζητούσε έγκριση για μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων

Αρνητικοί ήταν οι επιστήμονες της FDA απέναντι στο αίτημα της Moderna για τρίτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, διότι, όπως μεταδίδει το Reuters, η φαρμακευτική δεν κάλυψε όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί ώστε να εγκριθεί – πιθανώς γιατί η αποτελεσματικότητα των δυο πρώτων δόσεων παραμένει ισχυρή, μεταδίδει το Reuters.
Τα στελέχη του FDA δήλωσε ότι στα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι η τρίτη δόση ενισχύει τα προστατευτικά αντισώματα, αλλά η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων πριν και μετά τη δόση δεν ήταν αρκετά μεγάλα, ειδικά για όσους που ήδη είχαν σε υψηλά επίπεδα.
Τυπικά ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την άποψη της επιστημονικής επιτροπής, αλλά σπάνια αποκλίνει από αυτή.
Θα υπάρξει συνάντηση συμβούλων του CDC την άλλη εβδομάδα για να συζητήσει συγκεκριμένες συστάσεις για το ποιο μπορούν να λάβουν τρίτη δόση, αν ο FDA τις εγκρίνει.
«Υπήρξε σίγουρα τόνωση στα αντισώματα;
Ήταν αρκετή; ποιος ξέρει, δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένο ποσοστό που απαιτείται και δεν ήταν ξεκάθαρο πόση τόνωση προέκυψε από την μελέτη», σχολίασε μέσω email ο καθηγητής John Moore.
Η Moderna αναζητούσε έγκριση για μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων, μισή από την ισχύ του αρχικού εμβολίου που δόθηκε σε δυο δόσεις.
Αφορούσε ηλικίες άνω των 65 ετών και όσους είναι σε υψηλό ρίσκο.

πηγή:www.bankingnews.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ