Η ώρα των πλειστηριασμών: Ποιοι κινδυνεύουν και ποιοι όχι (προς το παρόν…)

Δημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος 4, 2017

Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως έδειξε η συμφωνία για το Staff Level Agreement που επετεύχθη το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ανοίγει ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς σε υποθηκευμένα ακίνητα των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για “σεισάχθειες”, και συνθήματα για σπίτια στα χέρια τραπεζίτη που διάνθιζαν τους προεκλογικούς ακτιβισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιπλέον ότι στη σημερινή συγκυρία καλείται ως κυβέρνηση να ισορροπήσει μεταξύ δυο αντικρουόμενων πολιτικών στόχων: Των άκαμπτων απαιτήσεων των δανειστών και της διάσωσης χωρίς νέες ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος από τη μια, και τη διαχείριση του αναμφίβολα δυσβάστακτου πολιτικού κόστους που θα επιβαρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ από την άλλη, καθώς θα αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το “ανθρωπιστικό” και “κοινωνικά ευαίσθητο” πολιτικό τους προφίλ.

Έτσι, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλίσκεται σε ρητορείες περί “προτασίας από την κυβέρνηση των λαϊκών στρωμάτων”, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι οχυρώνεται πίσω από τη γραμμή “τα σπίτια των φτωχών δεν εκπλειστηριάζονται, αλλά των πλουσίων θα βγουν στο σφυρί”. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σκινήτων αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, ωστόσο αυτή η συμφωνία θα μείνει… συμφωνία και δεν θα ενδυθεί την τυπική ισχύ ενός νόμου. Πράγμα που σημαίνει, ότι πολύ πιο εύκολα μπορεί να σταματήσει να ισχύει…

Η κυβέρνηση και τα δυο κόμματα που τη στελεχώνουν, έχουν το αφήγημα έτοιμο: Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έλθει χωρίς δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων που θα παράγουν προτιθέμενη αξία. Για να γίνει αυτό, το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πρέπει να απαλλαγεί από τη θηλιά των μη εξυπηρετούμενων (“κόκκινων”) δανείων. Γι αυτό θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών και τα μεγάλης αξίας (άνω των 300.000 ευρώ), ενώ η “καλή κυβέρνηση” θα προστατεύσει την περιουσία των μεσαίων και φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.

Παράλληλα οι τράπεζες θα προσπαθήσουν σε αυτό το πλαίσιο να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους ακόμα κι αν αναγκαστούν να αγοράζουν οι ίδιες ακίνητα που είτε παρουσιάζουν μικρή ζήτηση, είτε η εξέλιξη των πλειστηριασμών οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της αγοραστικής τους αξίας. Τα πιστωτικά ιδρύματα, σε συνεννόηση με τον SSM, δεν θέλουν απαξιωμένα ακίνητα στην αγορά. Εξαγοράζοντας τα ακίνητα που δεν παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρον από τρίτους, μετατρέποντας τις εμπράγματες ασφάλειές τους σε περιουσιακά στοιχεία. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος απόρλβεπτων εξελίξεων στα stress tests του Μαρτίου, αλλά παράλληλα θα έχουν τον πονοκέφαλο της πώλησης αυτών των ακινήτων σε χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί σε συνεννόηση με τον επόπτη.

πηγή:Newmoney.gr