Γαβρόγλου: Μισθοδοτούνται περισσότεροι κληρικοί από τους προβλεπόμενους

Δημοσιεύτηκε: Απρίλιος 12, 2019

Περισσότερους κληρικούς από όσους προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο μισθοδοτεί το ελληνικό κράτος, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι, ουσιαστικά, 4.000 θέσεις είναι στον αέρα, διότι δεν είναι οργανικές. Και ότι «εάν αύριο έρθει το όποιο ελεγκτικό συμβούλιο και πει “γιατί μισθοδοτούνται οι ιερείς οι οποίοι δεν έχουν οργανικές θέσεις;”, μπορεί να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ξέρετε αυτό;». Πρόσθεσε  ότι με βάση τον νόμο του 1945 πρέπει να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Ο Κ. Γαβρόγλου ζήτησε από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, λέγοντας πως το γεγονός ότι σήμερα μισθοδοτούνται 10.400 ιερείς, ενώ είναι 6.000 οι οργανικές θέσεις που προέβλεπε ο νόμος, είναι μια απίστευτη παθογένεια.

«Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι: Ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό, ναι ή όχι; Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν. Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία. Εν πάση περιπτώσει, όμως, όταν υπάρχουν έξι χιλιάδες οργανικές και μέσα από μια απίστευτη παθογένεια, που έγινε σιγά-σιγά από το 1945 και μετά, σήμερα η πολιτεία μισθοδοτεί πάνω από δέκα χιλιάδες, αυτό είναι μια θεσμική ακαταστασία, στην οποία τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση», σημείωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

πηγή:tvxs.gr