Επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 27, 2017

100 κρούσματα Ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα το τελευταίο τετράμηνο. Ευθύνες στο κίνημα αντιεμβολιασμού από τον ΠΙΣ

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων Ιλαράς σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), μέχρι τις 3/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Αφορούν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά καθώς και άτομα 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην Ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Β. Ελλάδα είχαμε 3 κρούσματα ιλαράς τον περασμένο Μάιο στην περιοχή της Κοζάνης.

«Προς το παρόν τα περιστατικά επικεντρώνονται στη Νότια Ελλάδα και το πιθανότερο είναι να έχουμε και άλλα κρούσματα. Η επιδημία της Ιλαράς στην Ελλάδα σχετίζεται με την επιδημία της Ιλαράς που είναι αρκετά εκτεταμένη στην Ευρώπη, ειδικά σε Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία» τονίζει ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θανατηφόρα η Ιλαρά στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί πάνω από 14.000 κρούσματα Ιλαράς και 41 θάνατοι. Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ιταλία. Στη Ρουμανία από την αρχή του 2016 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 8.937 κρούσματα και 33 θάνατοι και στην Ιταλία από την αρχή του 2017 ως σήμερα έχουν καταγραφεί 4.328 κρούσματα και 3 θάνατοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες, συνολικά 35 παιδιά στην Ευρώπη πέθαναν μετά την εκδήλωση ιλαράς, γεγονός που οφείλεται είτε στην απροθυμία των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είτε επειδή κάποιες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας τους.

«Όπλο μας είναι ο εμβολιασμός»

Αν και τα κρούσματα Ιλαράς στη χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (ένα περιστατικό ετησίως), το κίνημα κατά του εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν είναι αμελητέο, επισημαίνει ο Τ. Παναγιωτόπουλος. « Ένας λόγος που έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ η ασθένεια είναι οι τελευταίες τάσεις άρνησης του εμβολιασμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Η Ιλαρά δεν είναι τόσο αθώα αρρώστια και μπορεί να έχει παρενέργειες όπως πνευμονία, ωτίτιδα και πιο σπάνια εγκεφαλίτιδα. Παρ’ όλα αυτά έχουν αποδοθεί σοβαρές παρενέργειες στο εμβόλιο που όλες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τεκμηριώσει κάτι τέτοιο».

Δωρεάν το εμβόλιο στην Ελλάδα

Το εμβόλιο της Ιλαράς γίνεται με τη μορφή του μικτού εμβολίου, για Ερυθρά, Ιλαρά, Παρωτίτιδα, γνωστό και ως ΜΜR, και συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Γίνεται δωρεάν σε ανήλικους και ενήλικους, ακόμα και ανασφάλιστους, και αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο.

Η επιδημία

Η επιδημία συμβαίνει όταν σε μια δεδομένη χρονική περίοδο παρουσιάζονται περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενα χρόνια.

«Κάθε νόσημα λοιμώδες και μεταδοτικό έχει ένα επίπεδο κάλυψης εμβολιαστικής, το οποίο προστατεύει στο να μην εμφανίζονται επιδημίες στον γενικό πληθυσμό. Θα πρέπει δηλαδή το 85% των παιδιών να καλυφθεί με εμβόλιο για να έχει ανοσία και με τον τρόπο αυτό δεν εμφανίζεται επιδημία και στον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν έχει ανοσοποιηθεί. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, δηλαδή ο ανοσιακός φραγμός δεν έρθει σ’ αυτό το επίπεδο, τότε παρουσιάζονται οι επιδημίες και όσο πιο μεγάλη είναι η επιδημία, τόσο περισσότερα προβλήματα έχουμε από την κλινική εμφάνιση της νόσου» προσθέτει στην ΤhessNews η Μαλαματένια Βαγιωνά – Αρβανιτίδου, καθηγήτρια Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ.

Τα εμβόλια σώζουν ζωές

Για ασυνείδητες φωνές που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο κάνει λόγο η Μ. Βαγιωνά- Αρβανιτίδου ερωτώμενη για το κίνημα του αντιεμβολιασμού, τονίζοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να μην αμελούν τα εμβόλια των παιδιών τους και να ενημερώνονται από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές.

«Οτιδήποτε εισάγεται εξωτερικώς, έχει παρενέργειες. Για παράδειγμα υπήρχαν παρενέργειες πριν από δεκαετίες από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, όμως ας αναλογιστούμε πόσες δισεκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί από την εφαρμογή αυτών των εμβολίων. Δεν θα σταθούμε στο 0,00001% που υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει παρενέργεια το εμβόλιο, αλλά θα σταθούμε στο γεγονός ότι θα σώσει τη ζωή του παιδιού. Αν δεν γίνονται τα εμβόλια, τότε θα έχουμε επιδημίες.»
Τον περασμένο Αύγουστο το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ προχώρησε σε μαζικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού προσφύγων – μεταναστών και Ρομά ηλικίας 12 μηνών έως 18 ετών έναντι της Ιλαράς και η δράση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Στοιχεία κρουσμάτων

Από τα 100 δηλωθέντα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 90 κρούσματα (90%) είναι ελληνικής υπηκοότητας, από τα οποία το 74% (επί του συνόλου) των κρουσμάτων ήταν Έλληνες Ρομά και το 16% επί του συνόλου των κρουσμάτων ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.

10 κρούσματα ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας (4 κρούσματα ρουμανικής υπηκοότητας – Ρομά, 2 κρούσματα μαροκινής, 1 κρούσμα βουλγάρικης, 1 κρούσμα γεωργιανής, 1 κρούσμα αλβανικής και 1 συριακής υπηκοότητας).

Τα 89 κρούσματα αφορούσαν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων (35%) στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών. 11 κρούσματα (11%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους.

Μεταδοτική ασθένεια

Η Ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της Ιλαράς.

Είναι μεταδοτική ασθένεια και μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Η Ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Αν ένα άτομο νοσεί, τότε το 90% του άμεσου περιβάλλοντος που δεν έχει ανοσοποιηθεί, θα νοσήσει.

πηγή:THESSNEWS